Pensioenregeling: Alles wat je moet weten

Wat is een pensioenregeling?

Een pensioenregeling is een afspraak tussen een werkgever en een werknemer om samen pensioen op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat werknemers na hun pensionering een aanvullend inkomen hebben naast de AOW. De werkgever betaalt, vaak samen met de werknemer, premies die tijdens de loopbaan worden gespaard en geïnvesteerd. Veel pensioenregelingen bevatten ook een uitkering voor nabestaanden bij overlijden, zodat zij financieel worden beschermd.

Waarom een pensioenregeling aanbieden?

Het aanbieden van een pensioenregeling heeft voordelen voor zowel werkgevers als werknemers:

Voor werkgevers:

Checkmark icoon

Werknemersbinding en tevredenheid: Een goede pensioenregeling laat werknemers voelen dat ze gewaardeerd worden.

Checkmark icoon

Concurrentievoordeel: Bedrijven met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling, trekken makkelijker nieuw talent aan.

Checkmark icoon

Flexibiliteit: Pensify maakt het mogelijk om een regeling aan te bieden die past bij het budget van uw bedrijf.

Voor werknemers:

Checkmark icoon

Fiscaal voordeel: Pensioenpremies worden fiscaal gunstig behandeld.

Checkmark icoon

Gegarandeerd inkomen: Het biedt werknemers financiële zekerheid na hun werkzame leven.

Checkmark icoon

Bescherming voor nabestaanden: Bij overlijden kan de opgebouwde waarde of een nabestaandenpensioen worden overgedragen.

* Pensify: vererving: Het Pensify-pensioen is opgebouwd kapitaal dat bij overlijden kan worden nagelaten aan erfgenamen. Dit biedt financiële zekerheid voor de nabestaanden en maakt Pensify een  flexibele en transparante pensioenoplossing.

Is een pensioen verplicht voor werkgevers?

Er is geen algemene wettelijke verplichting voor werkgevers in Nederland om een pensioenregeling aan te bieden. Toch is het voor ongeveer 70% van de bedrijven wél verplicht. Dit komt vaak door:



- Algemene verbindendverklaring (AVV): Veel sectoren hebben een bedrijfstakpensioenfonds waarvan de regels algemeen verbindend zijn verklaard.

- CAO-bepalingen: Controleer daarom altijd of in jouw sector een CAO van toepassing is die een pensioenregeling verplicht stelt.



De feitelijke werkzaamheden van jouw onderneming bepalen uiteindelijk of je onder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds valt. Dit gebeurt op basis van de activiteitencode (SBI-code) die in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat. Zorg ervoor dat deze registratie klopt en pas deze indien nodig aan.



Wil je weten of je verplicht bent een pensioen aan te bieden? Gebruik dan de [tool van de Pensioenfederatie](https://www.bijwelkpensioenfondshoorik.nl/) voor een indicatie van bij welk pensioenfonds je bedrijf hoort. Het pensioenfonds kan je vertellen of je onder de verplichtstelling valt.

Geen verplichting?

Als je niet verplicht bent om een pensioenregeling aan te bieden, kun je er alsnog voor kiezen. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor omdat het belangrijk is voor de werknemerstevredenheid.

Hoe werkt het pensioenstelsel in Nederland?

Het Nederlandse pensioenstelsel is gebaseerd op drie pijlers:



1. Pijler 1: De AOW (Algemene Ouderdomswet), een basispensioen van de overheid.

2. Pijler 2: Collectieve pensioenregelingen via werkgevers.

3. Pijler 3: Individuele pensioenopbouw, zoals lijfrentes of pensioenrekeningen. Dit is een goede optie voor mensen zonder werkgeverpensioen of zzp’ers. Pensify biedt oplossingen in deze derde pijler in een collectieve vorm.

Pensioenregeling voor start-ups en kleine bedrijven

Voor start-ups en kleine bedrijven lijkt het aanbieden van een pensioen misschien ingewikkeld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een goed pensioenplan kan zelfs met een beperkt budget veel waarde toevoegen. Bij Pensify zorgen we ervoor dat het eenvoudig en flexibel is, zodat ook kleine bedrijven een regeling kunnen aanbieden die past bij hun behoeften.

Wat te doen als mijn werkgever geen pensioenregeling aanbiedt?

Ga dan het gesprek aan en leg de voordelen uit. Pensify biedt een laagdrempelige oplossing waarmee werkgevers eenvoudig en betaalbaar een pensioenregeling kunnen starten, tot voordeel van iedereen.

Wat kost een pensioenregeling?

De kosten hangen af van de hoogte van de premies en het type regeling. Bij Pensify rekenen we geen advieskosten, waardoor onze oplossing transparant en betaalbaar is. Werknemers profiteren van duidelijke prijzen zonder onverwachte kosten.

Hoe hoog is een pensioenpremie?

De inleg (premie) op de pensioenrekening van de deelnemer varieert per sector en type pensioenregeling. Voor de meeste regelingen wordt de inleg als percentage van het bruto salaris of de pensioengrondslag berekend. Veelal ligt de bijdrage van de werkgever tussen de 3% en 10%. Daarbovenop doet de werknemer vaak ook een inleg. Hierdoor kan het oplopen tot 20% en er is een absoluut maximum van 30%.  

Wat voor impact heeft het nieuwe pensioenstelsel van Nederland?

Het nieuwe pensioenstelsel, dat naar verwachting eind 2027 volledig is ingevoerd, introduceert persoonlijke pensioenpotten. Hierdoor sluit het pensioen beter aan op de individuele situatie van werknemers. De derde pijler wordt bovendien aantrekkelijker door nieuwe fiscale voordelen en meer flexibiliteit, wat Pensify in staat stelt om innovatieve oplossingen te bieden. Daarnaast wordt het beleggingsproces transparanter, zodat werknemers beter begrijpen hoe hun pensioenpremie wordt gebruikt.

Enthousiast om meer te horen?

Plan gelijk een gesprek in en we vertellen je graag meer.

Plan Pensioenberekening
Woman with tablet